Ouderverstoting

https://m.youtube.com/watch?v=t-Enzjn8wYI


Ouderverstoting is een ernstige vorm van emotionele en psychische mishandeling, waarbij het kind zodanig gemanipuleerd en gehersenspoeld wordt door een ouder, dat het kind het gezag en de rol van de andere ouder niet meer accepteert. Het kind kan dan niet meer loyaal zijn aan die ouder.

destructieve partnerrelaties

Bij destructieve partnerrelaties zien we dat emotionele en psychische mishandeling tot doel heeft de andere ouder te isoleren, vernederen, manipuleren, verwarren, intimideren, onderuit te halen en angst aan te jagen zodat de dader zoveel mogelijk controle heeft en houdt over de (ex-) partner. Ouderverstoting is geen losstaand syndroom dat ‘opeens’ ontstaat tijdens een scheiding maar is onderdeel van een langdurig patroon van emotionele en psychische mishandeling binnen relaties. Ouderverstoting kan ook voorkomen bij niet gescheiden gezinnen maar lijkt het meest voor te komen bij stellen die gescheiden zijn of waar een scheiding aanstaande is.

 

Bij of na een scheiding kan de verstorende ouder via de kinderen toch nog controle behouden over de andere ouder, ook al is de formele verbintenis voorbij. Het is een manier om wraak te nemen op de partner die de ander verlaten heeft. 

 

De dader zet meestal diverse manipulatieve technieken in. Subtiele fluister- en lastercampagnes gebaseerd op leugens en vervormde boodschappen worden ingezet om de isolatie van de andere ouder te bespoedigen en het bondje tussen verstorende ouder en kind te versterken. Mishandelde kinderen richten zich tragisch genoeg vaak uit overlevingsdrang juist op de mishandelende ouder om zich ‘veilig’ te kunnen voelen. Uiteindelijk kan dat resulteren in een kind dat de gezonde ouder niet of nauwelijks meer wil zien. Soms versterkt de verstorende ouder dit door naar de andere kant van het land te verhuizen of zelfs het kind te ontvoeren naar een ander land, zodat in praktische zin ook geen of weinig contact meer mogelijk is.

 

Door ouderverstoting komen veel ouders terecht in een conflictscheiding. De dader probeert bijvoorbeeld via het familierecht ouderverstoting te formaliseren door gezag- of omgangsprocedures zo aan te vechten dat de getroffen ouder geen of minder toegang heeft tot hun kind(eren).

 

De consequenties van sterk geïsoleerde en geheel van hun moeder of vader vervreemde kinderen, en die van de verstoten ouder, zijn fors: zij dragen vaak levenslang de emotionele, psychische en fysieke gevolgen hiervan met zich mee. Dat geldt uiteraard ook voor ouders die ten onrechte van ouderverstoting worden beschuldigd. Van emotionele en psychische mishandeling is bekend dat het de beste voorspeller is van langdurige en ernstige klachten bij cliënten (angst, depressie, suïcide(pogingen), PTSS, complex trauma etc.)

Drie niveaus van ouderverstoting 

Er zijn drie niveaus van ouderverstoting te onderscheiden, die bepalend zijn voor de ernst en de duur van de verstoting. Ook bepaalt het niveau van de ouderverstoting de kans op strafrechtelijke vervolging van de dominante ouder.

Milde vorm van ouderverstoting
De milde vorm van ouderverstoting is een fenomeen dat normaal is bij kinderen in de eerste maanden nadat de scheiding is aangekondigd. Dit heeft een tijdelijk karakter. De band wordt na korte tijd hersteld door goede afspraken tussen ouders, goede voorlichting, psycho-educatie, bemiddeling of mediation.

Matige vorm van ouderverstoting
De matige vorm van ouderverstoting kenmerkt zich door de emoties van de dominante ouder, die worden overgenomen door het kind, waarna het kind zich negatief en oordelend gaat uiten over de andere ouder. Wanneer er contact is met de andere ouder, gedraagt het kind zich doorgaans teruggetrokken en terughoudend. Deze vorm van ouderverstoting vraagt om goed opgeleide professionals en juristen.

Ernstige vorm van ouderverstoting
Er is sprake van ernstige vorm van ouderverstoting wanneer de dominante ouder het kind bewust of onbewust ‘programmeert’ en hierbij steun krijgt van de omgeving. Het kind stelt zich vijandig op tegen de andere ouder, weigert contact met deze ouder en geeft geen blijk van schuldgevoelens jegens zijn/haar gedrag en de uitgesproken minachting.

 

Stappenplan ouderverstoting

Het belangrijkste moment bij ouderverstoting is het moment dat de omgang wordt stopgezet. Op het moment dat dit gebeurt is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Ons stappenplan ouderverstoting helpt je hierbij. Het volgende kan je doen:

 

  1. Laat altijd aan de ex weten dat je het niet eens bent met het stopzetten van de omgangsregeling. Dit kun je het beste schriftelijk doen. Stuur bijvoorbeeld een mail of Whatsapp sturen, waarin je aangeeft het hier niet mee eens te zijn en dat je wil dat de omgangsregeling wordt nageleefd. Door dit schriftelijk te doen, kun je later bij de rechter aantonen dat jij direct actie hebt ondernomen.
  2. Probeer samen met de ex afspraken te maken over de hervatting van de omgangsregeling. Hou de kinderen buiten het conflict. Misschien kan een gezamenlijke vriend of neutraal familielid tussen jullie bemiddelen.
  3. Het inschakelen van de politie heeft vaak niet zo heel veel zin. In de praktijk kan de politie vaak maar weinig doen. Daarnaast is het belangrijk om erbij stil te staan dat het inschakelen van de politie voor de kinderen flink confronterend kan zijn. Ook wordt er vanuit de politie bijna altijd een melding gedaan bij Veilig Thuis. In veel gevallen is het beter om de politie niet in te schakelen, maar in plaats daarvan contact te leggen met bijvoorbeeld het Wijkteam, CJG of maatschappelijk werk.
  4. Lukt het niet om tot een oplossing te komen, dan is het verstandig om een advocaat in te schakelen. De advocaat zal eerst de ex benaderen om te bekijken of er overleg mogelijk is. Lukt dit niet, dan kan de advocaat verdere stappen ondernemen. De advocaat kan dan een spoedprocedure starten om naleving van de omgangsregeling af te dwingen. De advocaat kan ervoor zorgen dat de ex een dwangsom moet betalen als hij/zij de omgangsregeling niet na komt. Bij zo’n spoedprocedure (kort geding) sta je binnen zes weken voor de rechter. Zo is het dus mogelijk om snel actie te ondernemen. vdAdvocaat kan u in eerste instantie helpen een gang naar de rechter te vinden en u hierna voor te stellen aan een geschikte advocaat voor uw zaak.